Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Totuuden huntu aukeaa: 

Naisten todellinen asema islamissa osa1/3

Islamissa käytettävä huntu, tai “hijab”, on väljästi istuva ja läpinäkymätön asuste, jolla peitetään musliminaisen vartaloa. Vaikka asuste onkin lähes identtinen Neitsyt Marian käyttämän, kristinuskossa kuvatun asun kanssa, ja nunnien tiedetään myös käyttävän samankaltaista asua, “hijabista” on muodostunut ääriesimerkki musliminaisten heikosta asemasta. He, jotka kokevat musliminaisten olevan pelkästään seksiobjekteja, ovat hämmästyneitä ilmiöstä, jossa länsimaiset, koulutetut ja “vapaat” naiset kääntyvät islaminuskoon. Väitteet, joiden mukaan kääntyneet naiset ovat joko aivopestyjä fanaatikkoja tai alistettuja uhreja etsimässä vapautta, ei enää hyväksytä. Sensaationhakuiset ja usein poliittisesti motivoituneet raportit alistetuista musliminaisista vanhanaikaisissa yhteisöissä vahvistavat negatiivista stereotypiaa. Siitä seuraa lyhyt katsaus naisiin islamissa. Vertaamme hunnun roolia sekä islamissa, että kristinuskossa. “Ken tahansa tekee hyvää, olkoon hän mies tai nainen, kun hän samalla on uskovainen, hänen Me totisesti annamme viettää onnellista elämää, ja sellaisille Me maksamme palkan parhaasta, mitä ovat tehneet. ” (Koraani 16:97)

Paavalin määräys tehdä naisten käyttämät hunnut pakollisiksi muodostui osaksi Uutta Testamenttia: Jokainen mies, joka rukoilee tai profetoi pää peitettynä, häpäisee päänsä. Mutta jokainen vaimo, joka rukoilee tai profetoi pää peittämätönnä, häpäisee päänsä, sillä se on aivan sama, kuin jos hänen päänsä olisi paljaaksi ajeltu. Sillä jos vaimo ei verhoa päätään, leikkauttakoon hiuksensakin; mutta koska on häpeäksi vaimolle, että hän leikkauttaa tai ajattaa hiuksensa, niin verhotkoon itsensä. Miehen ei tule peittää päätänsä, koska hän on Jumalan kuva ja kunnia; mutta vaimo on miehen kunnia. Sillä mies ei ole alkuisin vaimosta, vaan vaimo miehestä; eikä miestä luotu vaimoa varten, vaan vaimo miestä varten. Sentähden vaimon tulee pitää päässään vallanalaisuuden merkki enkelien tähden.”  (1. Korinttolaiskirje 11:4-10)

Tertullianus (mies, joka loi termin “pyhä kolminaisuus”) tutkielmassaan neitsyiden verhoamisesta kehotti heitä tekemään niin myös kotonaan: “Nuoret naiset, pukekaa huntunne kaduilla, kuten kirkossa; pukekaa huntunne vieraiden keskuudessa, samoin veljienne keskuudessa.” 

“Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä…” (Koraani 33:59)

1800-luvun orientalisti, Sir Richard Burton, tarkkaili seuraavasti: “Naiset, jotka nauttivat kunniaansa suojaavista rajoituksista, hyväksyvät hunnun ja edelleen halukkaasti sitä käyttävät. He eivät halua vapautta, tai pikemminkin lupaa tehdä niin, kuin on heidän naisellisen arvokkuuden ja herkkyyden vastaista. He ajattelevat pahaa miehestä, joka antaa heidän paljastaa itsensä julkisesti.”

Todellisuudessa muslimien huntu on ainoastaan yksi puoli naisen jaloa asemaa – asemaa, joka lankeaa naiselle suuren vastuun kautta. Yksinkertaisesti sanottuna nainen on oikeamielisen yhteiskunnan rakentamisen lähtökohta. Tästä syystä yksi tärkeimmistä opeista kenelle tahansa on osoittaa kiitollisuutta, hyvyyttä ja hyvää kumppanuutta äideilleen. Profeetta Muhammadilta, ﷺ, kysyttiin kerran: “Oi Jumalan Sanansaattaja! Kuka ihmiskunnasta on minulle paras kumppani?” Profeetta vastasi: “Sinun äitisi.” Mies kysyi: “Kuka hänen jälkeensä?” Profeetta sanoi: “Sinun äitisi.” Mies kysyi: “Kuka hänen jälkeensä?” Profeetta toisti: “Sinun äitisi.” Mies jälleen kerran kysyi: “Kuka hänen jälkeensä?” Profeetta viimein sanoi: “Sinun isäsi.” (Bukhari)

Vaikka äidille asetetaankin isää suurempi oikeus hyvyyteen ja hyvään kohteluun, sekä islam että kristinusko molemmat opettavat, että miehelle lankeaa perheen pään rooli. “…Naisilla on sama oikeus miehiin nähden kuin miehillä heihin, kuten on kohtuullista; kuitenkin ovat miehet naisiin verrattuina korkeammassa asemassa…” (Koraani 2:228)

Islamissa miehen arvovalta on suhteessa hänen sosiaalis-ekonomisiin vastuisiinsa. Nämä vastuut heijastavat psykologisia ja fysiologisia eroja, joiden mukaan Jumala loi sukupuolet. “…sillä miespuolinen ei ole sama kuin naispuolinen lapsi…” (Koraani 3:37)

Avioliiton avulla molemmat sukupuolet voivat täydentää toistensa eroja yhteisesti hyödyttävissä rooleissaan.

Islam opettaa, että Jumala ei ole mies, vaan miehen ja naisen Luoja. Hän loi sukupuolet vain yhtä jaloa tarkoitusta varten: “Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni.” (Koraani 51:56)

Täten muslimimiehelle on asetettu naista suurempi perintö. Hän on laillisesti velvoitettu elättämään kaikkia samassa perheessä asuvia naisia omalla varallisuudellaan, samalla naisen oma varallisuus on vain hänen käytettävissään, sijoitettavissaan tai säästettävissään.

Tohtori Alexis Carrel, ranskalainen Nobelisti, vahvistaa tätä kirjoittaessaan: “Miehen ja naisen erot eivät johdu sukuelinten erilaisesta muodosta, kohdusta, raskaudesta tai koulutuksesta. He ovat kokonaisen organismin perustavanlaatuista tulosta… Näistä perustavanlaatuisista faktoista välinpitämättömät ovat saaneet feminismin edistäjät uskomaan, että molemmilla sukupuolilla tulisi olla samat voimat ja samat velvollisuudet. Todellisuudessa nainen eroaa miehestä merkittävällä tavalla. Jokainen naisen ruumiissa oleva solu kantaa hänen sukupuolensa merkkiä. Sama koskee myös hänen sisäelimiään ja ennen kaikkea hermostoaan. Fysiologian lakeja ei voi muuttaa ihmisten toiveilla. Meidän tulee hyväksyä ne sellaisenaan. Naisten tulee kehittää kykyjään oman luontonsa mukaisesti yrittämättä imitoida miehiä.” (Carrel, Man and the Unknown, 1949:91)

  1. ﷺ “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle”, muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
  2. Bukhari on kokoelma Profeetan perimätiedoista. Muhammad al-Bukhari (810-870 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut.

Totuuden huntu aukeaa:

 

Naisten todellinen asema Islamissa OSA 2/3

 

“Eräs Hänen merkeistään on myös se, että Hän on teistä itsestänne luonut teille puolisot, jotta löytäisitte heistä tyydytyksen, ja Hän on antanut teille keskinäistä rakkautta ja laupeutta. Totisesti, tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat.” (Koraani 30:21)

 

“Islamin viehätysvoima siellä, missä se on ollut kaikkein voitokkain, on sen yksinkertaisuudessa. Se vaatii alistumista tiettyihin yksinkertaisiin sääntöihin, joita on helppo noudattaa ja tarjoaa vastaavasti kaikkein upeinta ja harvinaisinta hyödykettä maan päällä, mielenrauhaa… sen kurinalaisuus, turvallisuus ja varmuus vetävät puoleensa tyttöjä, jotka ovat kadonneet sallivuuden raivoaviin meriin, joiden perheet ovat heikentyneet ajatuksen kahden vanhemman perheestä murentuessa, isien läsnäolon puutteesta, aviomiesten pysymättömyydestä, jos niitä edes on poikaystävien ja “lapsi-isien” lisäksi. Useimmissa yhteisöissä naiset pitävät yllä uskontoa kotona ja lasten keskuudessa.” (Peter Hitchens, Will Britain Convert to Islam?  Mail Sunday, 2/11/03)

“…he ovat teidän verhonne, ja te olette heidän verhonsa…” (Koraani 2:187)

 Seksi itsessään ei ole tabu islamissa. Päin vastoin, lailliset seksisuhteet katsotaan hyväntekeväisyytenä, tarkoittaen sitä, että Jumala palkitsee toisiaan miellyttäviä aviopuolisoja hyvällä. Tunnettu tutkija ja entinen nunna, Karen Armstrong, kirjoittaa: “Muhammad ei pitänyt naisia seksuaalisesti vastenmielisinä. Hänen vaimonsa kuukautisten aikaan hän lepäsi vaimonsa sylissä, otti rukousmaton hänen käsistään ja sanoi seuraajiensa puolesta “kuukautisesi eivät ole sinun käsissäsi”. Hän joi samasta kupista sanoen “kuukautisesi eivät ole sinun huulillasi”… Raskaat rangaistukset seksuaalirikollisille islaminuskoisissa maissa johtuvat siitä, että seksuaalisuutta arvostetaan ja sen arvoa on rikottu, ei siksi, että seksuaalisuus on vastenmielistä, kuten Länsimaissa muinoin oli tapana.” (The Gospel According to Woman, 1986:2)

 

Kirkon perinteinen miehen arvovaltaisuuden oikeutus on juutalaisuuden peruja. “Naiset ovat luonnostaan pahoja”. Raamatun mukaan saatana vietteli Eevan olemaan tottelematta Jumalan sanaa ja syömään kielletyn puun hedelmää, ja Eeva puolestaan vietteli Aatamin syömään hänen kanssaan. Kun Jumala nuhteli Aatamia tottelemattomuudestaan, Aatami syytti Eevaa ja niin Jumala tuomitsi hänet:

“Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi. Kuitenkin tunnet halua mieheesi, ja hän pitää sinua vallassaan.” (1. Mooseksen Kirja 3:16)

 Tämä kuva Eevasta petollisena viettelijättärenä jätti negatiivisen perinnön kaikille naisille juutalaisuudessa ja kristinuskossa. Paavali, kiivaasti kristinuskoa vastustava Juutalainen, kirjoitti Raamattuun: “Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn. Lasten synnyttäjänä hän on kuitenkin pelastuva, jos vain pysyy uskossa ja rakkaudessa ja viettää hillittyä, Jumalalle pyhitettyä elämää.”  (1. Kirje Timoteukselle 2:11-15)

 Jälleen kerran islamin näkemys naisesta on radikaalisti eroava. Koraani selventää, että saatana oli kertomuksen ainoa petturi ja sekä Aatami, että Eeva saivat tasapuolisen syyn niskoilleen tottelemattomuudestaan. Ei ole olemassa pienintäkään vihjettä siitä, että Eeva olisi syönyt kiellettyä hedelmää ensin, tai että hän olisi taivutellut Aatamin tekemään niin. Sekä Aatami, että Eeva, tekivät syntiä, pyysivät Jumalalta anteeksiantoa ja saivat sen: “He sanoivat: ´Herramme, olemme väärin tehneet sielujamme kohtaan, ja jollet Sinä anna meille anteeksi ja armahda meitä, olemme me totisesti kadotetut.´ ” (Koraani 7:23)

 Kielellisesti ajatellen Koraanin termit “kohtu” ja “armo” tarkoittavat samaa asiaa. Tämä johtuu siitä, että synnytystä islamissa pidetään siunauksena, ei suinkaan Jumalan rangaistuksena. Sitä paitsi, ajatus siitä, että Jumala tuomitsee viattoman ihmisen, on äärimmäisen herjaava! Samaan aikaan, kun kristinusko pitää kaikkia vastasyntyneitä syntisinä – heidän äitiensä rangaistuksen hedelmänä – islam opettaa, että kaikki lapset syntyvät viattomina ja synnittöminä, luonnollisesti yksiuskoisina ja oikeamielisinä. Niinpä sanotaankin, että islaminuskoon kääntyvä palaa takaisin luonnollisen uskontonsa pariin. Ainoastaan lapsen moraaliton kasvatus johtaa lapsen kääntymiseen kapinalliseksi syntiseksi.

 “Se, joka tekee pahan teon, saa sen mukaisen palkan; mutta ne, jotka tekevät hyvää ja uskovat, olkoot he sitten miehiä tai naisia, pääsevät paratiisiin, jossa heitä yltäkyllin ravitaan.” (Koraani 40:40)

 Aikaisemmat Paavalin sanat oikeuttavat myös naisten halun rajoittamista opiskeluun Eevan synnistä johtuen. Islamissa naiset ovat tasa-arvoisia miehiin nähden tiedon hankkimisen näkökulmasta. Profeetta sanoi: “Tiedon etsiminen on kaikkien muslimien velvollisuus.” (Ibn Maja)

 Lisäksi muslimiyhteisössä suurin ja arvostetuin arvonimi on kirjanoppinut (Islamissa ei ole pappeutta). Profeetan vaimo, Aisha, jolta johtavat seuraajat saivat tietoa, on vain yksi esimerkki oppineista naisista, jotka edelleen vaikuttavat vahvasti islamilaiseen yhteisöön, kuten myös useat naispuoliset opettajat ovat opettaneet suuresta, viisaasta soturista ja islamin tieteiden mestarista, Ibn Taimijahista (kuollut 1328).

 

 “…Ovatko tietävät ja tietämättömät samanarvoisia? Vain ymmärtäväiset ottavat vaarin.” (Koraani 39:9)

 Kirkon perustajat, miehet, jotka muodostivat kristinuskon ja kokosivat Raamatun, kannattivat seuraavaa näkemystä: “Ettekö tiedä, että jokainen teistä on Eeva? Jumalan tuomio sukupuoltanne kohtaan elää tässäkin päivässä: syyllisyydenkin on pakon edessä elettävä. Te olette paholaisen portti; te olette kielletyn puun paljastajat; te olette ensimmäiset jumalaisen lain hylkääjät; te taivuttelitte hänet, johon paholainen itse ei voinut koskea. Te tuhositte Jumalan kuvan, miehen, niin helposti.” (Tertullianus)

 

“Nainen on vääryyden tytär, Helvetin vartija, rauhan vihollinen, hänen kauttaan Aatami menetti paratiisin.” (Johannes Damaskolainen)

 

 “Jumala loi Aatamin kaiken elävän kuninkaaksi, mutta Eeva pilasi kaiken. Naisten tulee pysymän kotona hiljaa, pitää koti kunnossa ja kantaa lapsia. Ja vaikka he väsyisivät tai jopa kuolisivat synnytykseen, sillä ei ole väliä. Antakaa hänen kuolla synnytykseen, sitä varten he ovat siellä.” (Martti Luther).

 

 

  1. Ibn Majah on kokoelma Profeetan perimätiedoista. Ibn Majah (824-887 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija ja islamin oppinut.

 

 

Totuuden huntu aukeaa:

Naisten todellinen asema Islamissa OSA 3/3

Monet uudelleen heräävät kulttuurilliset islamia edeltävät käytännöt yhdistetään valitettavasti islamiin, kuten esimerkiksi pakkoavioliitot, naisten sukupuolielinten silpominen, morsiamen myötäjäiset, kunniamurhat ja raiskauksen uhrien kriminalisointi. Ne ovat nousseet pintaan vain kolonialismin aiheuttaman häiriön ja siitä seuranneen tavallisten muslimien ja heidän tiedonlähteidensä välisen yhteyden katkeamisesta. Islamin kirjanoppineet miehet ja naiset joutuvat ensimmäisinä imperialistisen puhdistuksen kohteeksi. Tästäkin huolimatta Koraanin ja Sunnan1 valossa väärä tieto, joka peittää todellista naisten asemaa islamissa, on helposti poistettavissa. Lisäksi islam kasvaa nopeammin kuin mikään muu elämäntapa naisten keskuudessa, jo noin 75% kääntyneistä on naisia Euroopassa ja Amerikassa – ironista sinänsä, kun ajatellaan Länsimaissa levinnyttä ajatusta siitä, että “Islam alistaa naisia”!

“Länsimaalaiset epätoivoissaan omassa yhteiskunnassaan – rikollisuus kasvaa, perheet hajoavat, huumeiden ja alkoholin käyttö lisääntyy – ovat alkaneet ihailla Islamin kurinalaisuutta ja turvallisuutta. Monet kääntyneet ovat entisiä kristittyjä, jotka ovat saaneet selville kirkon todellisen luonteen ja ovat tyytymättömiä pyhän kolminaisuuden konseptiin, sekä Jeesuksen jumalointiin.”  (Lucy Berrington, “Why British women are turning to Islam”, Times, 9/11/93)

Nämä naiset ovat tiedostaneet saman totuuden, joka johti kristityn Abyssinian kuninkaan Neguksen kääntymiseen islamiin kuultuaan puheen, jossa seuraajat kertoivat hänelle: “Jumalan Sanansaattaja kielsi meitä puhumasta pahaa naisista.” (Ibn Hisham)

“Niitä, jotka syyttävät vapaasti käyttäytyviä, mutta siveitä ja uskovia naisia, kohtaa totisesti kirous tässä maailmassa ja tulevassa, ja heille langetetaan ankara rangaistus.” (Koraani 24:23)

Monet nunnat ja uskovat naiset ortodoksisissa, katolisissa, Lähi-Idän ja Afrikan kirkoissa pitävät kristittyjen huntua yllään. Musliminainen pitää myös “hijabiaan” julistaen uskoaan nöyryyteen ja Jumalan palveluun. Vain ne, joilla on jumalallinen lupa – hänen lähimmäiset perheenjäsenensä ja muut uskovat naiset – voivat nähdä hänen ruumiillisen kauneutensa. Sen seurauksena nainen sanoo: “Tuomitkaa minut uskoni, älkää ruumiini, perusteella – en anna teille muuta mahdollisuutta.” Kun tämä pannaan uskollisesti täytäntöön, kuten aikaisimmat uskovaiset tekivät, islam tarjoaa vapauden, arvokkuuden, oikeuden ja suojelun, jotka ovat jo pitkään olleet heidän ulottumattomissaan. Ihmiskunta peri profeetalta ﷺ suuren islamilaisen perinteen hänen sanoessaan: Parhaat teistä ovat he, jotka parhaiten kohtelevat naisiaan.” (Ibn Maja)

Kun kristinuskon naiset perivät naisvihan sekä juutalaisesta rabbinismista, että kreikkalaisilta ajattelijoilta, länsimaisten naisten reaktio surkeaan asemaan oli “seksploitaatio”, joka johti feministiliikkeen nousuun.

“Uskovaiset, miehet ja naiset, ovat toinen toistensa liittolaisia, he rohkaisevat hyvän tekemiseen ja kieltävät tekemästä pahaa, ja he harjoittavat hartautta sekä antavat säädettyjä almuja, ja he tottelevat Jumalaa ja Hänen lähettilästään. He ovat niitä, joille Jumala osoittaa laupeutensa. Katso, Jumala on väkevä, viisas.” (Koraani 9:71)

Islam on myöntänyt naisille sopimusoikeuden, avioliitto-oikeuden, oikeuden perintöön, oikeuden ottaa avioero, oikeuden omistaa ja hallita omaisuutta itsenäisesti, perustaa ja johtaa omaa yritystä, ansaita ja saada tasavertaista palkkaa, säilyttää tyttönimensä, ja niin edelleen, jo yli 1400 vuotta sitten samalla, kun demokraattinen länsi myönsi vastaavat oikeudet vasta 1900-luvun viimeisen 50 vuoden aikana! Itse asiassa aborttia lukuunottamatta suuri osa siitä, minkä vuoksi feministit taistelevat, on hyväksytty islamissa. Puhumattakaan länsimaiden tyylisestä emansipaatiosta – pääasiassa tarkoittaen naisten miesten kopiointia – joka on asettanut heikommalle sukupuolelle kohtuuttomia vaatimuksia ja on jättänyt naiseuden ilman luonnollista arvoa. Verhottu musliminainen juhlistaa naiseuttaan, sillä hän on siveyden, nöyryyden ja kunniakkuuden perikuva, hänen uskonsa peili Jumalaa kohtaan – tekijöitä, jotka vapauttavat, eivät alista – ja tästä hän voi odottaa itselleen tuleman suurta palkintoa.

“Jumala on valmistanut anteeksiannon ja runsaan palkan kaikille (Islamiin) alistuville miehille ja naisille, uskoville miehille ja naisille, kuuliaisille miehille ja naisille, totuudellisille miehille ja naisille, kärsiville miehille ja naisille, sävyisille miehille ja naisille, almuja antaville miehille ja naisille, paastoaville miehille ja naisille, siveille miehille ja naisille, miehille ja naisille, jotka alinomaa Jumalaa muistavat.” (Koraani 33:35)

  1. Sunna pitää perimätiedon oppineiden mukaan sisällään kaiken, mikä liittyy Sanansaattajaan ﷺ: Hänen puheensa, tekonsa, persoonallisuutensa, fyysisen olemuksensa ja taustansa. Sillä ei ole väliä, viittaako tieto aikaan ennen hänen profeettiutensa alkua, vai sen jälkeen.
  2. Ibn Hisham (k.7.5.833 jKr.) on maininnut tämän tiedon kirjassaan “As-Sirah an-Nabawiyyah” Profeetan elämäkerta.
  3. ﷺ “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle”, muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
  4. Ibn Majah on kokoelma Profeetan perimätiedoista. Ibn Majah (824-887 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija ja islamin oppinut.

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW