Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Paluu Mekkaan

 

Khaibarin taistelu

Hijran (profeetan muuto Mekasta Medinaan) seitsemäntenä vuonna Profeetta ﷺ johti taistelua Khaibaria vastaan, joka oli juutalaisten linnake Pohjois-Arabiassa ja josta oli tullut hänen vihollistensa pesäpaikka. Niin juutalaisista tuli muslimien vuokralaisia. Eräs juutalainen nainen Khaibarissa valmisti Profeetalle ﷺ myrkytettyä lihaa, josta tämä maistoi vain palan. Pala tuskin ennätti koskettaa hänen huuliaan, kun hän tiesi sen olevan myrkytetty. Nielemättä sitä hän varoitti kumppaneitaan myrkystä, mutta yksi muslimeista oli jo nielaissut palan ja kuoli myöhemmin. Lihan valmistanut nainen sai kuolemanrangaistuksen rikoksestaan.

 

Pyhiinvaellus Mekkaan

Samana vuonna Profeetan ﷺ näky kävi toteen. Hän saapui Mekkaan ilman vastustusta. Kuten rauhansopimuksen ehdoissa oli, epäjumaltenpalvojat olivat evakuoitu ulos kaupungista ja katselivat muslimien tekemisiä ympäröiviltä kukkuloilta.

 

Quraishit rikkovat rauhansopimuksen

Hieman myöhemmin Quraishin kanssa liittoutunut heimo rikkoi rauhansopimuksen hyökkäämällä heimon kimppuun, joka oli liittolaisuudessa Profeetan kanssa ﷺ. He surmasivat muslimeja jopa Mekan rauhoitetulla alueella. Jälkeenpäin heitä pelotti, koska he tiesivät mitä olivat tehneet. He lähettivät Abu Sufianin Medinaan pyytämään voimassaolevaa sopimusta uusittavaksi ja sen kestoa pidennetyksi. He toivoivat hänen ehtivän perille ennen uutisia massamurhasta. Loukkaantuneen heimon viestintuoja oli ehtinyt ensin, ja Abu Sufian epäonnistui jälleen.

 

Mekan valloitus

Profeetta ﷺ kutsui kaikki taistelemaan kykenevät koolle ja he marssivat Mekkaan. Quraishit olivat suuressa pelossa. Heidän ratsumiehensä asettuivat puolustusasemiin kaupungin edustalle, mutta heidät onnistuttiin kiertämään ilman verenvuodatusta ja Profeetta ﷺ saapui kotikaupunkiinsa valloittajana. Kaupungin asukkaat odottivat kostoa menneistä pahanteoista, mutta Profeetta ﷺ julisti yleisen armahduksen. Yllättyneinä ja helpottuneina koko Mekka ryntäsi vannomaan uskollisuuttaan Profeetalle ﷺ. Profeetta ﷺ määräsi kaikki jumalkuvat Kaabassa tuhottavaksi sanomalla: “Totuus on tullut, pimeys on väistynyt” ja muslimien rukoushuuto alkoi kaikua Mekassa.

 

Hunainin taistelu

Samana vuonna vihaiset pakanaheimot kokoontuivat aikomuksenaan ottaa Kaaba takaisin. Profeetta ﷺ johti 12 000 miestä heitä vastaan. Hunainin syvässä rotkossa hänen miehensä joutuivat väijytykseen ja heidän oli lähes pakko paeta. Heidän oli vaikeaa palata Profeetan ﷺ ja hänen uskollisten henkivartijoidensa luo. Voitto oli tullessaan täydellinen ja saalis oli runsas, sillä monet vihollisheimot olivat tuoneet mukanaan kaiken omistamansa.

 

Taifin valloitus

Thaqiif-heimo taisteli vihollisten joukoissa Hunainissa. Voittonsa jälkeen muslimit saartoivat ja lopulta valtasivat heidän kaupunkinsa Taifin. Profeetta ﷺ nimesi Mekkaan kuvernöörin ja palasi itse Medinaan Ansarien rajattomaksi iloksi. Ansarit olivat turhaan pelänneet, että kotikaupunkinsa valloitettuaan Profeetta ﷺ unohtaisi Medinan ja tekisi Mekasta pääkaupungin.

 

Taboukin retkikunta

Hichran yhdeksäntenä vuonna kuultuaan, että Syyriassa kasataan armeijaa, Profeetta ﷺ kutsui muslimit koolle tukemaan häntä suurella armeijalla. Armeijan heikkoudesta huolimatta Profeetta ﷺ johti armeijansa kohti Syyriaa keskellä kesää. Pitkä matka, kuuma kausi, sadonkorjuuaika ja vastustajan pelottava maine saivat monet perääntymään ja monet jäivät kotiin ilman syytä. Sinä yönä he leiriytyivät ilman ruokaa ja vettä saaden suojaa kameliensa takaa. He saavuttivat Taboukin keitaan paluumatkallaan Mekkaan useiden heimojen käännytyksen jälkeen. Retki päättyi rauhanomaisesti. Armeija eteni Taboukiin Syyrian rajalle, mutta he saivat kuulla, että vihollinen ei ollut vielä kasannut joukkojaan.

 

Immuniteettijulistus

Vaikka Mekka oli valloitettu ja sen kansa oli kääntynyt islamiin, virallinen pyhiinvaellusjärjestys ei ollut muuttunut, pakanalliset arabit tekivät sen omalla tavallaan ja muslimit omallaan. Kun pyhiinvaeltajien karavaani poistui Medinasta Hichran yhdeksäntenä vuonna ja islam oli valtauskontona Pohjois-Arabiassa, tehtiin Immuniteettijulistus. Sen tarkoituksena oli, että sen vuoden jälkeen ainoastaan muslimeilla oli oikeus tehdä pyhiinvaellus, poikkeuksena ne heimot, jotka eivät olleet rikkoneet voimassaolevaa rauhansopimusta. He saisivat nauttia rauhansopimuksen tuomasta etuoikeudesta, mutta vain sopimuksen voimassaoloajan. Tämä julistus teki lopun epäjumalien palvonnasta Arabiassa.

 

 ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle.” Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.

 

 

 

 

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW