Muslimit palvovat Kaaba
Kysymys: Kun islam kerran kieltää idoleiden (epäjumalankuvien) palvomisen, miksi muslimit palvovat ja kumartavat Kaaban suuntaan?
Vastaus:
Kaaba on muslimeille”Qibla”, toisin sanoen muslimien rukoussuunta. On hyvin tärkeää tietää, että vaikka Kaaba on muslimien rukouksen suuntana, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he palvoisivat Kaabaa. Muslimit eivät palvo eivätkä kumarra ketään muuta kuin ainoastaan Jumalaa. Se mainitaan myös Koraanissa: ”Olemme nähnyt, kuinka kasvosi (rukoillessasi) harhailivat sinne tänne taivasta kohti, mutta vastedes tahdomme totisesti kääntää kasvosi qiblaan päin, joka on sinua tyydyttävä. Käännä siis kasvosi Rauhoitetun temppelin suuntaan. Ja te, muslimit, missä olettekaan, kääntäkää rukoillessanne kasvonne sinne.” (Koraani 2:144)
1. Islam uskoo yhtenäisyyden vaalimiseen
Jos ei tiettyä suuntaa olisi määrätty, rukoilisi osa muslimeista kohti pohjoista, toiset kohti etelää. Yhtenäistääkseen muslimit palvoessaan yhtä ja ainoaa Jumalaa, heidät on pyydetty rukoilemaan kohti yhtä ja samaa suuntaa, Kaabaa, huolimatta siitä missä he sijainneiltaan olisivatkaan. Muslimin asuessa länsipuolella Kaabaa, tulee hänen osoittaa rukouksensa kohti itää. Ja muslimin asuessaan itäpuolella Kaabaa, tulee hänen osoittaa rukouksensa lännen suuntaan.
2. Kaaba on maailmankartan keskipiste
Muslimit olivat ensimmäisiä maailmankartan piirtäjiä. He piirsivät kartan niin, että etelä oli ylöspäin ja pohjoinen alaspäin. Kaaba oli keskellä maailmankarttaa. Myöhemmin länsimaiset kartanpiirtäjät piirsivät kartat ylösalaisin, niin että pohjoinen oli ylöspäin ja etelä alaspäin. Siitä huolimatta Kaaba sijaitsee edelleen erehtymättömästi keskellä maailmankarttaa.
3. Kiertäminen Kaaban ympäri osoittaa yhden Jumalan palvontaa
Mekan Haram-moskeijassa muslimit kävelevät ympäri Kaabaa. Tätä kävelyä kutsutaan sanalla ”tawaf”. Kyseinen teko symbolisoi uskoa ja palvontaa Jumalaa kohtaan. Aivan kuten jokaisella kehällä on keskipiste, niin on myös vain yksi Jumala, joka on palvomisen arvoinen.
4. Omarin perimätieto (Jumala olkoon häneen tyytyväinen)1
Mustasta kivestä Kaaban seinässä, ”Al-Hajar Al-Aswad”, on olemassa perimätieto profeetan ﷺ arvostetun kumppanin, Omarin ansiosta. Perimätietokokoelman ”Bukharin”3 mukaan Omar oli sanonut: ”Tiedän, että olet vain kivi, kykenemätön olemaan hyödyksi tai olemaan harmiksi. Jos en olisi koskaan nähnyt profeetan sinua koskeneen (ja suudelleen), en itse koskaan olisi sinuun koskenut (ja suudellut).”
5. Ihmiset lausuivat rukouskutsua Kaaban päältä
Profeetan ﷺ aikana ihmiset jopa seisoivat Kaaban päällä lausuen sieltä rukouskutsua. On ihmisiä, jotka väittävät muslimeiden palvovan mustaa kiveä. Heiltä voisi kysyä, että kuka haluaisi seistä tai pystyisi seisomaan palvomansa kohteen päällä?
- Omar ibn al-Khattab (581-7.11.644) oli islamin toinen kalifi (634-644)
- ﷺ “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle”, muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
- Bukhari on kokoelma Profeetan perimätiedoista. Muhammad al-Bukhari (810-870 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut.