Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Vihollisesta tulee ystävä

Kuudentena vuotena hidjran (islamilainen ajanlasku) jälkeen, profeetta ﷺ päätti laajentaa tehtäväänsä. Hän lähetti kahdeksan kirjettä Arabian niemimaan ja sen lähistön hallitsijoille kutsuakseen heitä islamiin. Yksi näistä hallitsijoista oli Thumamah ibn Uthal.

Thumamah ibn Uthal al-Haniifi oli yksi voimakkaimmista arabihallitsijoista ennen islamin ajanlaskua. Tämä ei ole yllättävää, sillä hän oli Banu Hanifan päämies, ja yksi al-Jamaman hallitsijoista, joiden sanoja kukaan ei uskaltanut kyseenalaistaa tai haastaa. 

Kun Thumamah vastaanotti profeetan kirjeen, hän suuttui ja hylkäsi sen. Hän ei suostunut kuuntelemaan totuuden ja hyvyyden kutsua. Tämän lisäksi hän halusi murhata profeetan ja tällä tavoin estää hänen tehtävänsä. ﷺ

Thumamah odotti, että aika olisi sopiva hänen suunnitelmilleen profeettaa ﷺ vastaan, kunnes loppujen lopuksi muistamattomuus sai hänet menettämään mielenkiinnon tähän. Yksi hänen sedistään kuitenkin muistutti häntä tästä suunnitelmasta.

Yrittäessään toteuttaa tätä pahaa suunnitelmaa profeettaa ﷺ vastaan Thumamah tappoi joukon profeetan ﷺ seuraajia. Tämän jälkeen profeetta julisti hänet etsintäkuulutetuksi mieheksi, jonka saisi tappaa tavatessa lain puitteissa.

Pian tämän jälkeen Thumamah päätti suorittaa umran (ns. vähäisempi pyhiinvaellus). Hän halusi suorittaa Tawafin (ympärikävely) Kaaban ympäri ja uhrata epäjumalille. Ennen kuin Mekan asukkaista tuli muslimeja, he olivat asettaneet satoja epäjumalia Kaabaan. Joten hän jätti al-Jamaman lähteäkseen Mekkaan. Kun hän ohitti Medinan kaupungin, tapahtui jotain odottamatonta.

Muslimijoukot partioivat Medinan ympärillä ja syrjäseuduilla pitääkseen silmällä tuntemattomia tai ketä tahansa, joka saattaisi aiheuttaa ongelmia. Yksi näistä joukoista törmäsi Thumamaan ja he ottivat hänet kiinni, tietämättä kuka hän on. He veivät hänet Medinaan ja sitoivat hänet yhteen moskeijan pilariin. He odottivat itse profeettaa ﷺ kyselemään mieheltä, miksi hän liikkui alueella ja päättämään, mitä tämän kanssa tehtäisiin.  Juuri kun Profeetta ﷺ oli astumassa moskeijaan, hän huomasi Thumamaan, joten hän kysyi joukoilta: “Tiedättekö te, kenet te olette ottaneet kiinni?” ´Emme, Jumalan sanansaattaja´, he vastasivat. ´Tämä on Thumamah ibn Uthal al-Haniifi´, hän sanoi. ´Te olette tehneet hyvän työn ottaessanne hänet kiinni. ´ ”

Profeetta ﷺ tämän jälkeen palasi kotiin perheensä luokse ja sanoi: “Ota mitä ruokaa voit, ja lähetä se Thumamah ibn Uthalille.”

Hän käski tämän jälkeen lypsää kamelinsa, jotta voisi tarjota miehelle maitoa. Kaikki tämä tehtiin ennen kuin hän oli tavannut Thumamaa tai puhunut tälle.

Tämän jälkeen profeetta ﷺ lähestyi Thumamaa toivoen, että voisi rohkaista tätä kääntymään muslimiksi.

“Mitä sinulla on sanottavaa omaksi puolustukseksi?”  hän kysyi. ´Jos haluat tappaa kostoksi´, Thumamah vastasi, ´tappaisit jalosukuisen. Mutta jos anteliaisuudestasi, haluatkin antaa minulle anteeksi, olisin kiitollinen. Jos haluat rahaa, annan sinulle juuri sen summan mitä pyydät.´ ”

Tämän jälkeen Profeetta ﷺ jätti miehen kahdeksi päiväksi, mutta kuitenkin lähetti tälle syötävää ja juotavaa sekä maitoa omasta kamelistaan. Sitten Profeetta ﷺ meni takaisin ja kysyi: “Mitä sanottavaa sinulla on puolustukseksesi?”

Thumamah toisti saman litanian, minkä hän oli sanonut muutamaa päivää aikaisemmin. Profeetta ﷺ jätti hänet siihen ja palasi seuraavana päivänä.

“Mitä sanottavaa sinulla on puolustukseksesi?” Hän kysyi uudestaan ja Thumamah toisti vielä kertaalleen mitä hän oli sanonut edellisenä päivänä. Tässä kohtaa profeetta kääntyi joukkojansa kohden ja sanoi: “Päästäkää hänet vapaaksi.”

Thumamah poistui profeetan ﷺ moskeijasta ja kulki polun Mekkaan, kunnes saapui Medinan laitamilla sijaitsevaan palmuviljelmään. Siellä hän juotti kamelinsa ja peseytyi. Sitten hän matkusti takaisin profeetan moskeijaan. Siellä hän seisoi muslimien seurakunnan edessä ja sanoi: “Todistan, ettei ole muuta todellista jumalaa kuin Allah, ja todistan, että Muhammad on Hänen palvelijansa ja Hänen sanansaattajansa.”

Tämän jälkeen hän meni profeetan ﷺ luokse ja sanoi: “Oi, Muhammad, Jumalan nimeen, tässä maassa ei ole ollut niin inhottavia kasvoja kuin sinun kasvosi olivat minulle. Mutta nyt sinun kasvosi ovat kaikkein rakkaimmat minulle. (Bukhari)2

  1. ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle.” Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
  2. Bukhari on kokoelma Profeetan perimätiedoista. Muhammad al-Bukhari (810-870 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut.

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW