Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Allah on kahden idän ja kahden lännen valtias

Kysymys:

Koraanin eräässä jakeessa mainitaan, että Allah on kahden idän ja kahden lännen valtias. Miten selität tämän Koraanin jakeen tieteellisesti?

Vastaus:

1. Koraani mainitsee, että Allah on Kahden idän ja lännen valtias

Jae Koraanista, joka referoi Allahin olevan kahden idän ja lännen valtias, Surah Ar-Rahman: “(Hän on) kahden idän ja lännen valtias:”  [Koraani 55:17]

Alkuperäisessä arabinkielisessä tekstissä sanoja itä ja länsi on käytetty monikossa. Se sanoo, että Allah on valtias kahdelle idälle ja lännelle.

2. Allah on idän ja lännen molempien ääripäiden valtias 

Maantiede kertoo meille, että aurinko nousee idästä, mutta auringonnousun kohta vaihtelee vuoden aikana. Vain kahtena päivänä vuodessa, päiväntasauksina, nousee aurinko täsmälleen idästä. Muina päivinä, se nousee idästä katsottuna joko hiukan pohjoisesta tai hiukan etelästä. Kesän päivänseisauksena aurinko nousee itäisestä ääripäästä ja talven päivänseisauksena se nousee toisesta ääripäästä. Samalla tavoin, aurinko laskee lännen ääripäässä kesän päivänseisauksena. Tämä ilmiö on helppo nähdä Bombayssa tai missä tahansa muussa kaupungissa jossa ihmiset asuvat tietyllä alueella, tai korkeissa pilvenpiirtäjissä, joissa laskeva tai nouseva aurinko on helppo nähdä. He voivat nähdä, kuinka kesän päivänseisauksena aurinko nousee idän ääreltä, ja talvella kuinka se nousee toiselta idän ääreltä. Lyhyesti sanottuna, vuoden läpi, aurinko nousee eri kohdista itää ja se laskee eri kohtiin länttä. Kun Koraanissa mainitaan, että Allah on kahden idän ja lännen valtias, se tarkoittaa, että Allah on sekä idän että lännen ääripäiden valtias.

3. Allah on idän ja lännen kaikkien pisteiden valtias

Arabiankielessä on kahdentyyppisiä monikoita. Yksi on kahden monikko, duaali, eli taivutusmuoto joka osoittaa tuplamäärää. Toinen monikko tarkoittaa useampaa kuin kahta, eli esimerkiksi kolmea tai enemmän. Luku Rahmanin jakeessa 17 arabisanoina on käytetty mashriqaini ja magribaini jotka ovat kahden monikkoja, ja tästä syystä osoittavat kahta itää ja kahta länttä.

Tarkastellaan seuraavaa Koraanin jaetta: “Nyt kutsun katsomaan kaikkien idän ja lännen pisteiden valtiasta.”  [Koraani 70:40]

Arabiankieliset sanat, joita tässä jakeessa on käytetty, ovat mashaariqi ja magharibi’ jotka ovat monikkoja, joita käytetään ilmaisemaan useampaa kuin kahta.

Voimme siis päätellä, että Koraani viittaa Allahin olevan kaikkien idän ja lännen pisteiden valtias, sekä myös lännen ja idän ääripäiden valtias.

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW