Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Syntymästä aikuisuuteen

Profeetan syntymä

Vuonna 570, kristillisen ajanlaskun mukaan, Profeetta Muhammad ﷺ syntyi Mekassa, joka sijaitsi nykypäivän Saudi-Arabiassa. Hänen isänsä Abdullah oli Mekan perustajan, Qusain pojan-pojan-pojan poika, joka kuului Quraish-heimon Banu Hashim-klaaniin. Hänen äitinsä Amina polveutui Qusain veljestä. Paluumatkallaan Syyriasta ja Palestiinasta Abdullah pysäytti karavaaninsa keitaalle Mekan pohjoispuolelle tavatakseen sukulaisiaan. Hän sairastui siellä ja kuoli useita kuukausia ennen poikansa syntymää.

Quraish-heimossa oli tapana lähettää poikalapset imetettäväksi aavikolle, jossa he viettivät varhaislapsuutensa beduiinien kanssa. Tämä takasi lasten terveyden ja lisäksi edusti heidän paluutaan juurilleen, tilaisuutta kokea loppumattoman aavikon tuoma vapaus. Profeetta Muhammad ﷺ päätyi Haliman hoiviin ja vietti neljästä viiteen vuotta beduiiniperheessä, huolehtien lampaista heti, kun osasi kävellä ja oppi aavikon tavat.

6-vuotiaana, pian äitinsä luo palattuaan, tämä vei hänet Yathribiin (nyk. Medina), jossa pojan isä oli kuollut. Äiti sairastui keitaalla esiintyneeseen kuumetautiin ja kuoli matkalla kotiin. Muhammad ﷺ siirtyi isoisänsä, Banu Hashim-klaanin päällikön, Abdul-Muttalibin huostaan. Profeetta Muhammadin ﷺ ollessa 8-vuotias, Abdul-Muttalib kuoli ja näin hän siirtyi Banu Hashim-klaanin uuden johtajan, setänsä Abu Talibin huostaan. Profeetta Muhammad ﷺ hoiti lampaita ja täytettyään 9 vuotta, hänen setänsä otti hänet mukaansa karavaanimatkalle Syyriaan, jotta hän oppisi kaupankäynnin taidon.

Muhammad ﷺ jatkoi työtään kauppiaana ja alkoi saada mainetta itselleen. Mekan huomattavien rikkauksien joukossa oli Khadija – kaksinkertainen leski – ja hänen omaisuutensa. Hän vaikuttui kuullessaan Muhammadista ﷺ, joka yleisesti tunnettiin nimellä al-Amin, “Luotettava”. Nainen palkkasi hänet kuljettamaan kauppatavaraa Syyriaan. Työn jälkeen, hänen kyvyistään vaikuttuneena, nainen kosi häntä. Profeetta Muhammad ﷺ oli tässä kohtaa 25-vuotias ja Khadija oli 40-vuotias. Khadija antoi miehelleen Zaid-nimisen orjan, jonka Muhammad ﷺ vapautti. Kun Zayidin sukulaiset tulivat maksamaan tämän lunnaita, hän vaikuttui hyväntekijästään niin, että päätti jäädä Profeetta Muhammadin ﷺ seuraan. Khadija synnytti Muhammadille kuusi lasta, mukaan lukien Qasim-pojan, joka kuoli ennen 2-vuotissyntymäpäiväänsä.

Profeetta Muhammad ﷺ oli nyt tunnettu mies, yhteisönsä kunnioittama ja hänen anteliaisuuttaan ja älykkyyttään ihailtiin. Hänen tulevaisuutensa näytti turvatulta. Hän toivoi palauttavansa klaaninsa loistokkuuden ja toivoi tulevansa yhdeksi arvostetuimmista kylän vanhimmista ja viettävänsä viimeiset vuotensa kuten isoisänsä, maaten rauhassa Kaaban varjossa muistellen hyvin käytettyjä vuosia maallisessa menestyksessä. Hänen sielunsa oli kuitenkin rauhaton ja tunne voimistui, kun hän lähestyi keski-ikää.

Hunafa

Mekkalaiset olivat Abrahamin jälkeläisiä Ismaelin kautta ja Abraham rakensi heidän temppelinsä, Kaaban, yhden Jumalan palvontaan. Sitä kutsuttiin edelleen Jumalan Taloksi, mutta pääasialliseksi palvonnan kohteeksi olivat muodostuneet lukuisat sisään pystytetyt jumalpatsaat, joiden he uskoivat olevan Jumalan tyttäriä ja välittävän heidän rukouksensa Jumalalle. Muutamat tätä epäjumalten ihailua inhoavat kaipasivat Abrahamin uskontoa. Tällaisia totuuden etsijöitä kutsuttiin nimellä “Hunafa”, joka alun perin tarkoittaa “heitä, jotka kääntyvät pois” epäjumalten palvonnasta. Hunafat eivät muodostaneet yhteisöä, vaan jokainen heistä etsi totuutta itsekseen syvältä sisimmästään. Muhammad ﷺ, Abdullahin poika, oli yksi Hunafista.

 

  1. ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa  “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle”. Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.  

 

 

 

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW