Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Aika jättää hyvästit

Jäähyväispyhiinvaellus

Loppu oli jo lähellä, ja Hidzran kymmenentenä vuonna Profeetta ﷺ lähti Medinasta 90 000 muslimin kanssa eri puolilta Arabiaa suorittamaan “Hadzia”, pyhiinvaellusta. Tämä vanhan, vuosien vainon ja taistelun kuluttaman miehen voitokasta matkaa ympäröi kaunis ja suuri valo, joka sulki kuolevaisen maailman rauhalliseen loistoonsa.

Hidzran kymmenentenä vuonna hän palasi Mekkaan viimeistä kertaa pyhiinvaeltajana, kutsuen tätä “jäähyväispyhiinvaellukseksi”, kun hän saarnasi lukemattomalle määrälle pyhiinvaeltajia Arafatin tasangolla. Hän muistutti heitä kaikkia velvollisuuksista, joita islam on heille asettanut ja kertoi, että jonakin päivänä jokainen heistä tulee tapaamaan Herransa, joka tuomitsee heidät heidän tekojensa mukaan. Puheensa jälkeen hän kysyi: “Enkö ole välittänyt viestiä?” Suuresta, vuosikausia epäjumalia palvoneesta joukosta kaikuivat sanat: “Oi, Jumala, kyllä!” Profeetta sanoi: “Oi, Jumala! Sinä olet tätä todistamassa!” Islam oli lopullisesti perustettu ja alkoi kasvaa huomattavasti suurempiin mittasuhteisiin. Profeetta ﷺ oli työnsä tehnyt ja oli valmis luopumaan taakastaan ja lähtemään.

Profeetan sairaus ja kuolema

Profeetta ﷺ palasi Medinaan. Siellä oli vielä töitä, mutta eräänä päivänä hänet pysäytti kivulias sairaus. Hän saapui moskeijaan huopaan kääriytyneenä ja paikalla olleet ihmiset näkivät kuoleman merkit hänen kasvoillaan. Hän sanoi: “Jos joukossanne on ketään, jota olen kohdellut epäoikeudenmukaisesti, tässä on selkäni. Lyökää sitä vuorollanne. Jos olen tahrannut kenenkään teistä maineen, tehkää se myös minulle.”

Hän sanoi kerran: “Mitä minä tässä maailmassa teen? Minä ja tämä maailma olemme kuin ratsastaja ja puu, jonka alla hän on suojassa. Ratsastaja jatkaa matkaansa ja jättää puun taakseen.” (Albani)2

Sitten hän sanoi: “Jumalan orjien joukossa on orja, jolle on annettu vaihtoehto tämän maailman ja tuonpuoleisen välillä, ja se orja on valinnut sen, mikä on Jumalan luona.” (Bukhari & Muslim)3

Rabi’ al-Awwalin 12. päivänä Hidzran yhdentenätoista vuonna, joka kristillisen kalenterin mukaan on 8. kesäkuuta 632, hän astui moskeijaan viimeisen kerran. Abu Bakr johti rukousta ja pyysi Profeettaa ﷺ jatkamaan. Hänen katsoessaan ihmisiä, hänen kasvoillaan loisti kirkkaus. “En koskaan ollut nähnyt Profeetan kasvoja niin kauniina, kuin sillä hetkellä”, sanoi hänen kumppaninsa Anas.” (Bukhari & Muslim)

Palatessaan Aishan asunnolle, hän asetti päänsä tämän syliin. Hän avasi silmänsä ja Aisha kuuli hänen mumisevan: “Korkeimman kumppanin kanssa Paratiisissa…” Nämä olivat hänen viimeiset sanansa. Myöhemmin samana päivänä huhu hänen kuolemastaan alkoi levitä. Omar uhkasi kaikkia huhun levittäjiä kovin rangaistuksin julistaen, että on rikos luulla Jumalan lähettiläs voisi kuolla. Hän raivosi kansalle toistellen sanomaansa, kun Abu Bakr astui moskeijaan ja kuuli hänet. Abu Bakr meni tyttärensä Aishan kamariin, jossa Profeetta ﷺ makasi. Varmistuttuaan tämän kuolemastaan ja suudeltuaan tätä otsalle, hän palasi moskeijaan. Ihmiset kuuntelivat edelleen Omaria, jonka mukaan huhu oli inhottava valhe, eikä Profeetta ﷺ voisi olla kuollut. Abu Bakr meni Omarin luo ja yritti saada tämän lopettamaan kuiskaamalla hänelle. Huomattuaan, ettei Omar kiinnittänyt tähän huomiota, Abu Bakr pyysi ihmisiä luokseen, jotka hänen äänensä tunnistaessaan jättivät Omarin ja kokoontuivat hänen ympärilleen. Ensin hän ylisti Jumalaa ja lausui sanat, jotka ilmentävät islamin uskoa: “Oi, ihmiset, kuunnelkaa! Hänelle tiedoksi, joka Muhammadia on palvonut, Muhammad on kuollut. Mutta hänelle tiedoksi, joka Jumalaa on palvonut, Jumala on elossa, eikä koskaan kuole.” (Bukhari)

Sitten hän lausui Koraanin säkeen: “Muhammad on vain lähettiläs, edesmenneet profeetat ovat ennen häntä olleet (Jumalan) lähettiläitä, jos hän kuolee tai kaatuu, peräydyttekö te silloin? Jos joku peräytyy, ei hän voi vahingoittaa Jumalaa vähääkään, mutta kiitolliset Jumala on palkitseva.” (Koraani 3:143)

  1. ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle”. Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.  
  2. Silsalat al-Hadith as-Sahiha on Muhammad Nasruddin al-Albanin (1914-1999) laatima teos, jossa yllä mainittu perimätieto on luokiteltu autenttiseksi.
  3. Sekä Bukhari että Muslim ovat kokoelmia Profeetan perimätiedoista. Muhammad al-Bukhari (810-870 jKr.) on Bukhari kokoelman laatija ja islamin oppinut. Muslim ibn al-Hajjaj (821-875 jKr.) on Muslim kokoelman laatija ja islamin oppinut.

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW