Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Profeetan jäähyväissaarna ﷺ 

Viimeinen kehotus ihmiskunnalle

Rakastettu profeetta Muhammad ﷺ syntyi Mekassa, nykyisessä Saudi-Arabiassa vuonna 570 jKr. Hän on esimerkki koko ihmiskunnalle. Hän oli loistelias mies. Hän menestyi kaikilla elämän osa-alueilla, profeettana, hallitsijana, puhujana, sotilaana, aviomiehenä, ystävänä, isänä, setänä, veljenpoikana ja isoisänä. Hän oli rakkauden, kärsivällisyyden, rohkaisun, viisauden, anteliaisuuden, älykkyyden sekä suuruuden mies, joka inspiroi miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Jumala sanoo Koraanissa, että hänet lähetettiin armoksi ihmisille maailmassa. “Olemme lähettäneet sinut, (oi Muhammad ﷺ), vain armoksi maailman kansoille.” (Koraani 21:107)

Hänen profeetallinen tehtävä alkoi 40 vuoden ikäisenä, noin vuonna 610 ja jatkui vuoteen 632 jKr. Tietämättömyyden tieltä ihmiskunta johdettiin suoralle polulle, ja heitä siunattiin Jumalan ohjauksella. 

Juuri ennen kuolemaansa profeetta Muhammad ﷺ piti saarnan pyhiinvaelluksen aikana, joka on siitä lähtien tunnettu nimellä “Profeetan jäähyväissaarna”. Se ei ollut ainoastaan muistutus hänen seuraajilleen, vaan myös tärkeä kehotus. Viimeinen saarna vahvistaa hänen profeetallisen tehtävänsä. 

Vuotta 10 islamilaisesta kalenterista pidetään yhtenä kaikkein merkittävimmistä vuosista kolmestakin syystä. Ensinnäkin, tämä oli se vuosi, jolloin profeetta ﷺ piti jäähyväissaarnansa jäähyväispyhiinvaelluksellaan Mekkaan. Toisekseen, tämä oli se vuosi, jolloin monet joukot tulivat profeetan ﷺ luokse julistamaan islaminuskoa. Kolmanneksi, tämä oli kultainen aikakausi islaminuskolle, sillä suuret ihmisjoukot hyväksyivät profeetan ﷺ tuoman viestin.

Profeetta Muhammad ﷺ ryhtyi jäähyväispyhiinvaellukseensa vuonna 10. Hänen pyhiinvaelluksensa Mekkaan on yksi suurimmista historiallisista tapahtumista muslimien näkökulmasta, sillä se oli ensimmäinen ja viimeinen pyhiinvaellus jonka profeetta Muhammad ﷺ teki, näyttäen esimerkkiä viidennessä islamin pilarissa, pyhiinvaelluksessa. 

Jäähyväissaarna

Ylistämisen ja Jumalan kiittämisen jälkeen profeetta ﷺ sanoi: “Oi ihmiset, kuunnelkaa tarkasti, sillä en tiedä olenko joukossanne enää tämän vuoden jälkeen. Tästä syystä, kuunnelkaa tarkasti mitä sanon teille, ja kertokaa nämä sanat heille, jotka eivät voi olla kuulemassa tänä päivänä.

Oi ihmiset, aivan kuten pidätte tätä kuukautta tätä päivää ja tätä kaupunkia pyhänä, pitäkää jokaisen muslimin elämää ja omaisuutta pyhänä. Palauttakaa teille uskotut tavarat niiden oikeille omistajilleen. Älkää satuttako ketään, jotta kukaan ei satuttaisi teitä. Muistakaa, että tulette todella kohtaamaan Jumalanne, ja Hän todella pitää kirjaa teoistanne. Jumala on kieltänyt teiltä koronkiskonnan, tästä syystä kaikista korkovelvoitteista luovutaan vastedes. Itse pääoma on kuitenkin teidän omaisuutta. Näin te ette saa osaksenne epäoikeudenmukaisuutta, ettekä tee vääryyttä muille. Jumala on säätänyt korot pois jätettäviksi. Nyt on mitätöity kaikki korot, mitkä ollaan velkaa al-Abbas ibn Abd’ul Muttalibille.

Varokaa saatanaa, jotta uskonne pysyisi turvassa. Hän on menettänyt kaiken toivonsa siihen, että voisi harhauttaa teitä tekemään suuria syntejä. Mutta varokaa seuraamasta häntä pieni askel kerrallaan.

Oi, ihmiset, on totta, että teillä on tiettyjä oikeuksia koskien naisianne, mutta heillä on myös oikeuksia koskien teitä. Muistakaa, että te olette ottaneet heidät vaimoiksenne ainoastaan Jumalan luottamuksella sekä Hänen luvallaan. Jos he antavat teille oikeutenne, niin heille kuuluu oikeus olla hyvin ruokittuja ja vaatetettuja. Kohtele naistasi hyvin, ja ole ystävällinen hänelle, sillä hän on sinun puolisosi ja sitoutunut auttaja. Ja se on sinun oikeutesi, ettei hän solmi ystävyyksiä kenenkään kanssa, ketä sinä et hyväksy, eikä hän saa koskaan olla siveetön.

Oi ihmiset, kuunnelkaa minua tarkasti, palvokaa Jumalaa, rukoilkaa päivittäin viisi kertaa, paastotkaa Ramadan-kuukautena, ja maksakaa almut. Suorittakaa Hadz, pyhiinvaellus, jos taloudellisesti kykenette siihen.

Ihmiset ovat Aatamin ja Eevan jälkeläisiä. Arabi ei ole parempi kuin ei-arabikaan, eikä ei-arabi ole myöskään yhtään parempi kuin arabi, valkoinen ei ole parempi kuin tumma, eikä tumma ole parempi kuin valkoinen, (kukaan ei ole toista parempi) paitsi hurskautensa ja hyvien tekojensa ansiosta. Tietäkää, että jokainen muslimi on veli toiselle muslimille, ja että muslimit ovat yhtenäinen veljesyhteisö. Minkään ei tulisi olla oikeutettua muslimille, mikä kuuluu jo toiselle muslimille, ellei sitä ole annettu vapaasti omasta tahdosta. Älkää siis tehkö vääryyttä itsellenne. Muistakaa, että jonain päivänä tulette olemaan Jumalan edessä, ja tulette vastaamaan omista synneistänne. Joten varokaa, älkääkä harhautuko oikealta polulta sen jälkeen, kun en enää ole keskuudessanne.

Oi ihmiset, minun jälkeeni ei tule enää profeettaa tai apostolia, eikä uutta uskoa synny. Tästä syystä, oi ihmiset, ymmärtäkää sanat, jotka välitän teille. Jätän jälkeeni kaksi asiaa, Koraanin, ja minun esimerkkini, Sunnan, ja jos te seuraatte näitä ohjeita, ette koskaan harhaudu oikealta polulta. Kaikki te, jotka kuuntelette minua, teidän tulee kertoa sanani eteenpäin muille, ja heidän eteenpäin vielä muille, voi olla, että viimeiset ymmärtävät sanani paremmin kuin he, jotka kuuntelivat ensi kädessä. Ole minun todistajani, oi Jumala, että olen vienyt viestisi sinun väellesi.”

Rakkaan profeetan ﷺ saattaessa jäähyväissaarnansa loppuun Arafatin huipun lähellä tuli ilmestys Jumalalta: “…Tänään olen tehnyt uskontone täydelliseksi, saattanut armoni täydelliseksi ja valinnut islamin teidän uskonnoksenne” (Koraani 5:3)

Jopa tänä päivänä profeetta Muhammadin ﷺ jäähyväissaarnasta kerrotaan muslimeille ympäri maailman, kaikilla mahdollisilla viestintävälineillä. Muslimeita muistutetaan siitä moskeijoissa ja oppitunneilla. Tämän saarnan merkitykset ovat ainutlaatuisia, koskettaen joitakin kaikkein tärkeimpiä oikeuksia joita Jumalalla on ihmisten yllä ja joita ihmisillä on toistensa yllä. Vaikka profeetan ﷺ sielu ei enää olekaan tässä maailmassa, hänen sanansa elävät silti sydämissämme.

  1. ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle.” Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
  2. Fiq u siirah” on kirja profeetan elämäkerrasta, jossa on myös tämä tieto kerrottu, jonka on kirjoittanut islamin oppinut Muhammad al-Ghazali (1058-1111 jKr.). Perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut Muhammad Nasruddin al-Albani (1914-1999) on jälki tarkistanut tämän teoksen ja vahvistanut yllä mainitun perimätiedon autenttisuuden.

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW