Select Page

Contact

info@viestisinulle.com

Profeetan “Hijra” (Muutto Yathribiin) 

Sillä aikaa Profeetta ﷺ , muutaman lähimmän kumppaninsa kanssa, oli odottanut Jumalalta käskyä liittyä muiden muslimien joukkoon Yathribissa. Hän ei voinut muuttaa ennen kuin saisi käskyn. Lopulta käsky tuli. Hän antoi viittansa Alille ja laittoi tämän makaamaan sängylle siltä varalta, että joku katsoisi sisään ja luulisi häntä Muhammadiksi ﷺ. Tappajien oli määrä hyökätä heti, kun hän poistuisi talosta yöllä tai aikaisin aamulla. Hän tiesi, etteivät he satuttaisi Alia. Tappajat olivat jo piirittäneet hänen talonsa, kun hän pujahti ulos kenenkään näkemättä. Hän meni Abu Bakrin taloon ja kutsui häntä ja he lähtivät yhdessä aavikon kukkulalla sijaitsevaan luolaan piileksimään siksi aikaa, että tilanne olisi ohi. Abu Bakrin poika, tytär ja paimen toivat heille ruokaa ja uutisia yön tultua. Kerran etsintäpartio tuli niin lähelle heidän piilopaikkaansa, että he kuulivat näiden puhuvan. Abu Bakria pelotti ja hän sanoi: “Oi, Jumalan Sanansaattaja, jos joku heistä katsoo jalkoihinsa, he näkevät meidät!” Profeetta ﷺ vastasi: “Mitä ajattelet kahdesta ihmisestä, joiden kolmantena seurana on Jumala? Älä ole surullinen, sillä totisesti Jumala on kanssamme.” (Bukhari)

Kun etsintäpartio oli lähtenyt, Abu Bakr oli määrännyt luolalle yöllä tuotavaksi kameleita ja oppaan ja he lähtivät pitkälle matkalle Yathribiin.

Matkattuaan sekalaisia polkuja päiväkausia, karkulaiset saavuttivat Yathribin esikaupunkialueen, Qubaan, jossa kansa oli jo kuullut uutisen Profeetan ﷺ poistumisesta Mekasta ja he olivat nousseet kukkuloille joka aamu katsomaan Profeettaa ﷺ, kunnes kuumuus kävi sietämättömäksi. Matkamiehet saapuivat keskellä kuuminta päivää, kun kaikki olivat jo lähteneet varjoon. Eräs juutalainen näki heidän saapuvan ja huusi muslimeille, että heidän odottamansa henkilö on saapunut. Muslimit nousivat Qubaan kukkuloille tervehtimään häntä.

Profeetta ﷺ vietti Qubaassa joitain päiviä ja rakensi sinne ensimmäisen moskeijansa. (Qisas ul nabiiin) Siihen mennessä paikalle oli saapunut myös Ali, joka oli poistunut Mekasta jalan kolme päivää profeetan ﷺ jälkeen. Profeetta ﷺ, hänen kumppaninsa Mekasta ja Qubaan “apulaiset” johdattivat hänet Medinaan, jossa heitä oli odoteltu jo innokkaasti.

Medinan asukkaille se oli historian paras päivä. Profeetan ﷺ läheinen kumppani Anas sanoi: “Olin paikalla, kun hän saapui Medinaan, enkä ole koskaan nähnyt Medinassa sen parempaa päivää. Olin paikalla hänen kuollessaan, enkä ole koskaan nähnyt sitä synkempää päivää.” (Ahmed)2

Jokainen talo halusi toivottaa Profeetan ﷺ tervetulleeksi asumaan luokseen, jotkut jopa yrittivät johdattaa hänen kamelinsa kotiinsa. Profeetta ﷺ pysäytti heidät ja sanoi: “Antakaa kamelin olla, sillä se on Jumalan komennossa.” (Qisas ul nabiiin)3

Kameli ohitti useita taloja, kunnes pysähtyi ja polvistui Banu Najjaarin pihalle. Profeetta ﷺ ei noussut kamelin selästä ennen kuin se nousi ja jatkoi pari askelta, kääntyi ja palasi samaan paikkaan makaamaan. Silloin Profeetta ﷺ nousi kamelin selästä. Hän oli tyytyväinen kamelin valitsemaan paikkaan, sillä Banu Najjaar oli yksi hänen sedistään, joten hän halusi kunnioittaa tätä. Kun ihmiset olivat kosiskelleet häntä tulemaan koteihinsa, eräs Abu Ajub saapui ottamaan hänen satulansa ja viemään sen tämän kotiin. Profeetta ﷺ sanoi: “Mies ottaa itse oman satulansa.” (Bukhari & Muslim)4

Ensimmäinen Profeetan ﷺ tehtävä Medinassa oli rakentaa moskeija. Profeetta ﷺ kutsui taatelikaupan omistaneet pojat luokseen ja kysyi heidän maansa hintaa. He vastasivat: “Ei, annamme sinulle lahjan, oi, Jumalan Profeetta!” Profeetta kuitenkin kieltäytyi tästä, maksoi heille maasta ja rakennutti moskeijansa osallistuen itse rakennustöihin. Töitä tehdessään hänen kuultiin sanovan: “Oi, Jumala! Hyvyyttä ei ole kuin tuonpuoleisessa, joten armahda kaikki apulaiset ja muuttajat.” (Bukhari)

Moskeija oli palvontapaikka muslimeille. Rukous, joka oli siihen asti ollut yksityinen ja salassa pidetty toimi, oli nyt julkinen asia, joka on tänä päivänä muslimiyhteiskunnan tunnusmerkki. Aika, jolloin muslimeja ja islamia sorrettiin ja vainottiin, oli ohi ja nyt “Azaan”, rukouskutsu, kaikui pitkin katuja, tunkeutui taloihin ja muistutti muslimeja täyttämään velvollisuutensa Luojalleen. Moskeija oli islamilaisen yhteiskunnan symboli. Se oli rukouspaikka, koulu, jossa muslimit oppivat uskonnon totuuksista. Se oli myös tapaamispaikka, jossa erinäisten joukkojen erimielisyydet ratkaistiin ja virasto, jossa hoidettiin useita yhteisöön liittyviä asioita. Se oli todellinen esimerkki siitä, miten islam liittää kaikki elämän osa-alueet uskontoon. Kaikki tämä tapahtui paikassa, joka oli rakennettu taatelipalmujen rungoista, kattona palmunlehtiä.

Kun ensimmäinen ja tärkein tehtävistä oli valmis, profeetta Muhammad ﷺ rakennutti talot molemmille puolille moskeijaa perheilleen samoista materiaaleista. Profeetan Moskeija ja hänen talonsa sijaitsevat tänäkin päivänä Medinassa, samassa paikassa.

Hijra oli tullut päätökseensä. 23. syyskuuta 622 jKr. merkitsi islamin aikakauden ja muslimikalenterin alkua. Siitä päivästä lähtien Yathrib sai uuden, loistokkaan nimen: Madinat-un-Nabi, “Profeetan kaupunki”, eli lyhyemmin Medina.

 Sellainen oli Hijra eli muuttoliike Mekasta Yathribiin. 13 vuoden nöyryytys, vaino ja profetian rajattu toteutuminen olivat ohi.

Oli alkanut 10 vuoden menestyskausi, joka kruunasi yhden miehen teot. Hichra on selkeä käännekohta Profeetan tarinassa, mikä käy selvästi ilmi Koraanissa. Siihen saakka hän oli ollut vain saarnaaja. Siitä lähtien hän oli valtion päämies. Alku oli vaatimaton, mutta kymmenessä vuodessa siitä kehittyi Arabian valtakunta. Opastus, jota hän ja hänen kansansa Hichran jälkeen tarvitsivat, oli erilaista kuin aikaisemmin. Siitä johtuen Medinan kappaleet eroavat Mekan kappaleista. Jälkimmäiset antavat opastusta yksilölle ja toimivat varoituksena Profeetalle ﷺ. Ensimmäiset opastavat kasvavaa sosiaalista ja poliittista yhteisöä ja Profeetalle ﷺ se on käsky olla esimerkkinä, luoda lakeja ja uudistaa.

  1. ﷺ Salla allahu alaihi wa sallam, tarkoittaa “Rauha ja Jumalan siunaukset hänelle.” Muslimit lausuvat tämän rukouksen profeetan nimen mainittuaan.
  2. Ahmad ibn Hanbal (780-855 jKr.) on kyseisen kokoelman laatija. Hän oli islamin lain tuntija, teologi ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut. 
  3. Tämän teoksen on laatinut islamin oppinut Ali Hasani Nadwi (1914-1999 jKr.) kirjassan “Qisas ul nabieenal”.
  4. Sekä Al-Bukhari että Muslim ovat kokoelmia Profeetan perimätiedoista. Muhammad al-Bukhari (810-870 jKr.) on al-Bukhari kokoelman laatija ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut. Muslim ibn al-Hajjaj (821-875 jKr.) on Muslim kokoelman laatija ja perimätietoihin erikoistunut islamin oppinut.

 

 

 

Copyright © 2019 Viesti Sinulle | Powered by NPW